? Sodelovanje sponzorjev in donatorjev

ŠPORTNO DRUŠTVO
INVALID LJUBLJANA
Malenškova 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0206 0001 5493 169

? Sofinancerji

       


 

 

  • Naslovna

Golbal je igra z žogo, ekskluziven paraolimpijski šport in spada med ekipne športe. V golbalu nastopajo le športniki in športnice, ki imajo okvaro vida. Ta zanimiva športna disciplina zahteva dobro tehnično in taktično podkovanost športnika – ekipe, hitrost, moč, hitre reflekse, gibljivost, dobre orientacijske sposobnosti in nenazadnje tudi ekipni duh.

Igra je še najbolj podobna rokometu in se odvija na igrišču, ki je po velikosti enako odbojkarskemu. Igrišče je razdeljeno na tri dele. Na podlagi tega delimo igrišče v osnovi na tri igralne prostore oziroma igralne tretjine (obrambna, napadalna in nevtralna tretjina). Na vsaki strani je gol, dolg devet metrov.

Igro z zvenečo žogo igrata dve ekipi, sestavljeni iz treh igralcev in največ treh rezervnih igralcev. Namen igre je, da vsaka ekipa poskuša z metom po tleh skotaliti žogo prek gol linije nasprotnika, ki poskuša to preprečiti. Igralci imajo prelepljene oči, poleg tega pa morajo nositi posebna očala, skozi katera se popolnoma nič ne vidi. Obramba posluša let žoge in poskuša preprečiti žogi pot v mrežo. Vsi trije igralci se s celotno dolžino telesa uležejo na tla, s čimer po možnosti pokrijejo pravi del gola in preprečijo zadetek. Znotraj tega je veliko pravil, ki napravijo igro zanimivejšo. Igralci se orientirajo z golom in črtami, ki so v ta namen poudarjene. Ko govorimo o navijaškem vzdušju je golbal vsekakor zelo specifična športna disciplina, saj med tekmo vlada v dvorani popolna tišina.

Slovenska moška reprezentanca je v evropskem in svetovnem vrhu.

 

 

Kontakt

ŠPORTNO DRUŠTVO INVALID LJUBLJANA
Malenškova 1, 1000 Ljubljana
Telefon: 041 733 446
Davčna št.: 69225133
Email: marko@sdiljubljana.si