? Sodelovanje sponzorjev in donatorjev

ŠPORTNO DRUŠTVO
INVALID LJUBLJANA
Malenškova 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0206 0001 5493 169

? Sofinancerji

       


 

 

  • Naslovna
  • Dogodki

RAZSTAVA JE POTEKALA OD 7. JULIJA 2011 DO 31. AVGUSTA 2011. 7 JULIJA OB 11 URI JE BILA OTVORITEV Z OBISKOM LJUBLJANSKEGA ŽUPANA ZORANA JANKOVIČA.

V NADALJEVANJU JE POVZETEK RAZSTAVE S SLIKAMI.

GOVOR PREDSEDNIKA  MARKA BREŽANA

Naj za začetek povzamem besede tov. Vinka Bavcona, ki je ob 25. letnici delovanja društva zapisal:

»Društvo je bilo ustanovljeno novembra 1949 po sklepu športne komisije pri tedanjem Okrajnem odboru Zveze vojaških vojnih invalidov v Ljubljani. Prvi predsednik je bil Franci Taurer – Plahun.

S treningi in prvimi tekmami smo prebili led. V naše vrste je zavladalo veselje. Predvsem smo se začeli čutiti enakopravne z zdravimi, saj smo zdaj natanko vedeli: še nekaj treninga, pa bomo tudi mi odnesli zastavico zmage.

Športniki – invalidi smo bili prijetna druščina. Zgradili smo si veselo tovarištvo in medsebojno spoštovanje. Nekaterim osamljenim tovarišem so postale vaje kar "drugi dom".

V začetku so bili v klubu samo vojaški vojni invalidi. V letu 1963 so se naše vrste izdatno okrepile: združili smo se z delovnimi invalidi in tistimi od rojstva.

Društvo je bil v letih 1951 – 1953 pobudnik ustanovitev invalidskih športnih društev v Mariboru, Celju in Kopru. Nato pa še v Novi Gorici in Kranju.

ŠD "Invalid" Ljubljana je skozi desetletja delovanja dosegla številne športne uspehe.  Vitrine so polne pokalov in priznanj, ki so jih člani društva osvojili na občinskih, republiških in zveznih tekmovanjih.  Številna visoka športna mesta in odličja so člani osvajali v balinanju, kegljanju, streljanju, atletiki, sedeči odbojki, namiznem tenisu, plavanju, smučanju, telovadbi in šahu.

Ko se tako spominjamo samih začetkov delovanja društva ne moremo mimo pionirja športa invalidov prof. Bojana Hrovatina. Njegovo obsežno strokovno znanje tako na področju medicine, kot športa, njegov veder značaj, njegovo razumevanje za težave invalidov, ter njegova vztrajnost in neutrudnost so ga naravnost silile, da je pri nas oral ledino in postavil temeljni kamen za razvoj športa invalidov.

Danes je v društvu še nekaj živih legend: Miro Vesel, Jakša Stane, Vinko Perovšek in  Leopold Kos. V imenu vseh nas vam izrekam globoko zahvalo za vaš prispevek pri  delovanju društva in razvoju športa invalidov.

Skozi desetletja delovanja je športno društvo Invalid beležilo vzpone in padce. Prepričan sem, da je prav letošnje leto začetek novega vzpona. Z novimi mlajšimi člani in sodelavci smo naše prizadevanje usmerili v športne programe otrok in mladine s posebnimi potrebami, ki so integrirani v običajne osnovne in srednje šole.

Skupaj s športnimi društvi ABC šport, ŠD Riba in namiznoteniški klub Ilirija smo pripravili vrsto programov, ki so prepričali razpisno komisijo na Enoti za šport v MOL.  

Prvič v zgodovini športnega društva smo dobili sredstva za zaposlitev strokovnega sodelavca – trenerja za izvajanje športnih programov. To delo izvaja Dominika Gačner.

Posebni socialni programi »šport invalidov«, nam omogoča primerno športno rekreacijo, kot spodbudo k nadaljevanju aktivnega življenja. Ne izboljšuje samo fizičnih sposobnosti, temveč tudi dviga razpoloženje in odpira nove razsežnosti življenja. Povečuje zadovoljstvo posameznikov v vsakdanjem življenju, s tem pa  ohranja naše psiho-somatsko in zdravstveno stanje, kar posledično pomeni zmanjšanje potreb po podpornih službah državne in lokalne ravni. S takimi športnimi aktivnostmi želimo invalidi pokazati, da smo ob primerni družbeni podpori sposobni aktivno sooblikovati podobo družbe, ki naj bo prijazna do vseh.

dogodki
dogodki
dogodki
dogodki
dogodki
dogodki
 

 

Kontakt

ŠPORTNO DRUŠTVO INVALID LJUBLJANA
Malenškova 1, 1000 Ljubljana
Telefon: 041 733 446
Davčna št.: 69225133
Email: marko@sdiljubljana.si